vineri, 8 martie 2013

Inteligenta, caracter, valori, ADEVAR


       Nu de foarte mult timp ma petreceam in discutie cu niste tineri deosebiti despre importanta urmatoarelor 3 lucruri : inteligenta, caracter, valori .

       Un intelept spunea urmatoarele: " Caracterul cu inteligenta valoreaza, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza absolut nimic. "

       Ceea ce stiu si vad in jurul meu este ca la baza unui caracter nu sta inteligenta ci stau VALORILE.
Cand a fost ultima oara cand ti ai ierarhizat valorile, sau te ai gandit care mai sunt pentru tine valabile? Pe care dintre ele le mai consideri importante?

       Sau mai sunt VALORILE pentru tine importante?

       Multi din tinerii care ma inconjoara se plang de faptul ca in jurul lor nu se mai gasesc oameni cu valori morale ( nu multi ), oameni care sa stea exemplu inaintea generatiei acesteia.
Cautam ceva informatii legate de valorile vremurilor in care traim pe un site de vaza, care cauta sa dea lamuriri cu privire la lucrurile care conteaza in aceasta viata.

        Inaintea enumerarii lor, te intampina un mesaj
!! Cunoaste-ti structura de valori daca vrei sa stii ce poti !!

        Iata ierarhia acestora : 1. Prieteni   2. Cinste   3. Distractie   4. Cariera   5. Sinceritate   6. Calatorii  7. Sex

        Nu va suna aceste valori a egocentrism? Sunt ele in regula?

        Valorile care stau la baza oamenilor pe care ii studiez, si ii iau ca exemple pe langa Exemplul suprem in care toate acestea se regasesc sunt:

 -Credinta    -Speranta    -Iubirea    -Dreptatea    -Libertatea    -Pacea.  Si cea din urma dar care are o importanta deosebita, cel putin pentru viata unui crestin este SFINTENIA si cand spun asta ma refer la acea stare de curatie la care orice tanar sau matur trebuie sa tinda, sa tanjeasca.

        Cineva imi spunea ca VALORILE sunt lucrurile placute si frumoase in ochii lui Dumnezeu. Si pe buna dreptate spunea asta doar ca i am atras atentia ca asta implica mai intai cunoasterea acelui Dumnezeu pentru a putea cunoaste ce anume ii place !

      Altcineva spunea ca insasi VIATA este o valoare inestimabila, si asa si este, un dar de la Dumnezeu, o manifestare libera daruindu-ne existenta.

_*_

      Dar am ajuns la cunostinta faptului ca toate VALORILE de mai sus sunt cuprinse in ADEVAR. Si ca unul care am convingerea ca el este ABSOLUT am sa ma opresc asupra acestuia.

      Scopul primordial al lui Isus nu a fost venirea pentru mantuirea celor pierduti, ci mai degraba sa dea marturie despre ADEVAR !!!

In evanghelia dupa Ioan 14:5 "Eu sunt Calea, ADEVARUL, si Viata..." , capitolul 17:17 "Cuvantul Tau este ADEVARUL..." capitolul 8:31 "Veti cunoaste ADEVARUL si ADEVARUL va va face liberi..."

Concluzia? Un caracter se formeaza pe baza VALORILOR dar adevaratele VALORI nu pot exista fara ADEVAR !!!


         Majoritatea articolelor care le citeam incercand sa imi fac o idee despre ce au in cap oamenii cu privire la valori incepeau cu expresia " TRAIM VREMURI TULBURI" sau "LUCRURILE CARE PANA ACUM ERAU CLARE ASTAZI SUNT CONFUZE".

Dar stati... Am fost deja avertizati de catre Pavel in epistola catre Timotei in capitolul 3 cu versetele de la 1-5 :

"1 Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele.
2 Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie,
3 fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine,
4 vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu;
5 având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia."

Da, suntem inconjurati de oameni ca acestia, oameni cu o forma de evlavie care ne invata care sunt asa zisele valori.



      Tot acestia spun ca de fapt lumea din era postmoderna nu tinde spre un abandon al valorilor ci mai degraba, ( "auziti aici" ) VALORILE SE SCHIMBA !! ( mare minciuna )
E de fapt o lupta subtila ce se duce in ascunsul ochilor nostrii, sau al mintii noastre prin media, prin reclama, prin emisiunile de divertisment, printr-un "Show pacatos" pe antena 1 sau mai stiu eu care. Emisiuni care promoveaza divorturile, curviile astfel sfindand VALORILE si ADEVARUL.


      Doar pentru ca VALORILE si ADEVARUL despre care vorbesc ti se pare confuz asta nu inseamna ca trebuie ca tu sa refuzi, sa respingi sau sa lupti impotriva. Sau pentru ca ti se par contradisctorii sau chiar nonvalori, tu nu conosti efectul aplicarii lor in cursul vietii!!

      Sunt sigur ca o sa refuzi ca cauti atat ratiunea cat si iratiunea locururilor acestora. Si acum in mintea ta sare in evidenta! IRATIUNEA SPUI?  Da iratiunea lor. Eu cunosc un lucru, si anume acel lucru care sta scris si in Deuteronom capitolul 29 cu versetul 29 "Lucrurile ascunse sunt ale Domnului Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre şi ale copiilor noştri, pe vecie, ca să împlinim toate cuvintele Legii acesteia."


      Tu care citesti aceste randuri, cauta sa iti evaluezi pe zi ce treci in viata asta care sunt adevaratele valori care o sa aiba efect nu doar aici in viata traita pe pamant, ci in vesnicie unde efectul cu adevarat conteaza !!!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu