vineri, 15 februarie 2013

Schimbarea la fata a Romaniei

       Acum 2 ani mi s-a cerut sa scriu un scurt eseu aruncand cateva priviri la intamplare in cartile lui Cioran. Atunci am ales sa iau cartea cu titlul "Schimbarea la fata a Romaniei" se implineau 100 de ani de la nasterea filozofului. Iata cateva pareri si idei care s-au desprins citind cateva pagini.

Citind un fragment aleatoriu am dat peste urmatoarea replica “O scaraba cosmica ma apuca de tarile mediocre”. Replica prin care Cioran isi exprima dezgustul care  il are pentru tarile mediocre acesta luand proportii cosmice . Interesant mi s-a parut critica indirecta care i se aduce Romaniei in acesta replica, Cioran nementionand numele tarilor ci lasand ca fiecare sa se uite in dreptul tarii sale. Nu pot afirma ca aceasta replica nu se potriveste tarii noastre. Romania nu doar ca are oameni mediocrii ci conducerea tarii a ajuns sa fie mediocra. Atat timp cat tara noastra are o conducere mediocra toate actiunile ei au sa fie mediocre. 
Avand in vedere implinirea celor 100 de ani de la nasterea filozofului Emil Cioran, in cadrul licitatiei de la Paris, unde au fost puse la vanzare lucrurile acestuia, conducerea noastra mediocra nu a gasit nici o posibilitate de a intra in posesia acestora si ulterior sa faca parte din patrimoniul tarii noastre.  Nu stiu care ar fi replica pe care ar fi dat-o Cioran in cazul acesta insa sunt sigur ca ar fi fost mult mai dureroasa.
Continuandu-mi lectura Cioran avertizeaza tara noastra spunand: “Romania nu trebuie sa se mangaie ca mai apare din cand in cand prin ea cate un om mare ca si Eminescu”. In schimb eu cred ca Romania de mult nu se mai mangaie privind aparitia unor oameni de calibru in tara noastra. Imaginea mea despre Romania este asemanatoare unei mame care a dat viata multor copii, insa care acum sta sa moara. Si asta  dupa numeroasele “caderi de calciu”, dupa numeroase si cumplite dureri ale nasterii, si nu in ultimul rand din cauza alimentatiei proaste pe care a primit-o in timpul sarcinii sau chiar lipsei hranei.
Inchei privind la o alta realitate in care Cioran spune: “O lume inchisa in sine e  lume deschisa spre tot”. Si cat de adevarate pot fi spusele acestuia. Avand in vedere perioada tarii si timpul in care aceasta a fost  “inchisa in sine” datorita imprejurarilor, si acum fac referire la perioada comunista. Acum?
Acum o tara deschisa spre prostitutie, o tara deschisa spre legalizarea drogurilor, o tara care astepta tot acel “tot” pe care Cioran il aminteste. Inca Romania nu a gustat din toate dar timp este destul.

Inchei prin a cere lui Dumnezeu sa dea poporului roman mintea cea de pe urma.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu