miercuri, 16 mai 2012

Cum iti folosesti trecutul?


           Pentru ca viitorul nu il cunosc oamenii, si daca stiu lucruri despre viitor cunosc in parte, tendinta noastra si a majoritatea oamenilor este sa priveasca in trecut, si cu ajutorul trecutului sa faca o comparatie a ceea ce traiesc, in prezent si a ceea ce vor traii, in viitor.

        Cred ca ne impartim in 2 categorii de oameni in ceea ce priveste raportarea noastra la trecut!
 
Unii privesc la trecut scrasnind din dinti, pentru ca se confrunta cu ireparabilul, se confrunta cu un trecut poate dezastruos intr-o oarecare masura , isi vad esecurile, greselile si cauta cumva sa repare ceea ce sunt acum, si numai trecutul il traiesc. Stim cu toti ca exista acel pericol sa traiesti numai in trecut, prezentul trecand pe langa tine pur si simplu. Astfel viata ta continua sa se scurga si cu siguranta ea nu are nici un scop.
Romania tinde in ultima perioada sa traiesca in acest fel ( "pe timpul lui Nicu` era mai bine" ) dar nu numai Romania tinde sa faca asta cat si celelalte natiuni si desigur influentate fiind.
Sunt sigur ca ati auzit de Beatles si nu ma indoiesc ca poate chiar accidental ati ascultat melodia lor Yesterday o melodie recunoscuta de catre cei de la Guiness book ca fiind cea mai redata meodie din istorie pe toate posturile de radio in toata lumea.
Aceasta melodie promoveaza ideea de a trai in trecut. Cu totii stim ca yesterday inseamna ieri, iar Paul McCartney spune "I believe in yesterday".
Astfel suntem influentati prin toate mijloacele posibile, acesta fiind unul dintre ele sa privim in trecut, sa credem in trecut, sa ajungem sa spunem chiar ca atunci era mai bine, si asta aduce nemultumire, si stim prea bine ce inseamna un om nemultumit.
Ba chiar mai mult te face sa crezi ca in prezent e din ce in ce mai greu sa iubesti, asta cumva motivandu -te sa nu mai incerci sa areti dragostea fata de aproapele tau." Yesterday love was such an easy game to play" spune in versurile lui Paul McCartney. Ei bine Antoine de Saint-Exupery ii considera pe acesti oameni ce se tot lovesc de trecutul lor ca de un stalp de granit nebuni : "Nebun este cel ce scarneste din dinti impotriva trecutului, blocul de granit a ceea ce a fost , se bat cu ireparabilul". Pe cei care retraiesc trecutul spunand ca era mai bine, putem sa ii numim noi cu usurinta nemultumitori, si nu imi este si mie departe gandul de lucrurile astea, ajungand chiar sa rostesc cu gura mea ce bine era candva, dar caut sa iau la cunostinta.
Ajung la concluzia ca Satan doreste sa te tina in aceasta stramtoare, atintit cu ochii spre ieri, pentru a "scoate untul" din tine, pentru a te dobori si a nu mai putea trai astazi.
Si sa nu uitam! nimeni nu va reusi sa conduca o masina uitandu-se in oglinda retrovizoare, sigur la un moment dat foarte apropiat se poate trezi oprit de un gard sau un stalp...

        A doua categorie de oameni sunt acei care privesc la trecutul lor doar pentru a vedea cat de binecuvantati au fost pana in momentul prezent, doar pentru a vedea sanatatea de care s-au bucurat in fiecare zi, doar pentru a vedea painea care au avut-o pe masa in fiecare zi.
Astfel acesti oameni nu fac nimic altceva decat sa devina multumitori pentru ceea ce au avut, si pentru ceea ce stiu ca o sa aiba in viitor.
De obicei privim la trecut atunci cand avem o perioada de stramtorare in prezent, insa atunci cand treci printr-o perioada grea, ai nevoie de o noua intalnire cu Dumnezeu. Nu vreo consolare sau verdicte cum ca ceea ce ai facut in trecut a fost bine sau corect, nici solutii magice in ceea ce priveste viitorul, ci doar recunoasterea lui Dumnezeu in toate lucrurile. Crestinii, copii lui Dumnezeu fie in durere, fie in bucurie il recunosc pe El ca Stapan, ca si un tata care vrea doar binele pentru cresterea copiilor lui. Nu de mult un prieten drag mi a trimis un mesaj care m-a pus pe ganduri, si care m-a facut sa ma gandesc la lucrurile scrise mai sus. mesajul a fost urmatorul: "Daca ti e frica de viitor, verifica trecutul. Te-a lasat El vreodata? Nu, si nici n-o va face niciodata!"
Sunt convins ca o viata care este dedicata lui Dumnezeu se bucura de asemenea de promisiunile Lui si una dintre cele mai minunate promisiuni ale lui Dumnezeu este aceasta : "nicidecum nu am sa te las cu nici un chip nu te voi parasi" ( Evrei 13:5). Si crestinii se bazeaza pe acest lucru! Trebuie sa avem in atentie faptul ca crestinismul nu este o religie, el te cheama la o relatie persoanala cu Dumnezeu, si pentru acest motiv, un om avand aceasta relatie cu Creatorul lui el este liber si se simte in siguranta sa ia in calcul promisiunile Lui!                        

         Astfel acesta priveste in trecut doar sa isi aduca aminte ce minuni au fost in viata lui, minuni pentru care este multumitor, chiar si un rasarit de soare. Un preot spunea urmatoarele, si cata dreptate poate avea : "Crestinul este cel ce nu traieste nici în trecut, nici în viitor, ci numai în prezent. Trecutul nu-l apasa, viitorul nu-l îngrijoreaza."

        Si cat timp traim in prezent sa cautam sa luam sfatul apostolului Pavel care se gaseste in evrei 12 cu 2 "Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus"!

Ai trait vreodata in prezent trecutul?
Cu ce ochi ai privit pana acum trecutul? cu ce ochi o sa il privesti?
Exista ceva ce te impiedica sa traiesti prezentul? si sa privesti catre viitor?
Te ajuti tu de trecut ca sa iti incredintezi si pe mai departe viitorul in mainile lui Dumnezeu?
Exista pentru tine trecutul doar pentru a te impovara?
Esti increzator ca Dumnezeu iti cunoaste viitorul?
Trecutul nu il poti schimba! Insa esti constient ca viitorul il poti influenta prin deciziile tale?



Cat de des trebuie sa privim la trecut? cat de des privesti tu la trecut?


4 comentarii:

  1. cred k tema asta e mai complexa decat pare... in unele chestii te contrazici... nu-i asta ideea...ceea ce vroiam sa spun e ca nemultumirea si frustrarea apare atunci cand prezentul e distrus de trecut... intelegi ca ceea ce am facut ieri sau ce am fost ieri e un rezultat la ceea ce sunt acum ? ceea ce ziceai de acel mesaj ce l-ai primit de la un prieten, ei bine, mesajul ala face ca oamenii sa fie impartiti in 2 categorii... unii care spun ca D-zeu nu i-a lasat niciodata si sunt multumiti si altii care spun ca D-zeu i-a lasat si aici apare nemultumirea si o atitudinea ciudata fatza de trecut.. si oamenii bibliei si ateii , toti oamenii suntem tentati sa privim in trecut pt ca suntem rezultatul a ceeea ce am fost ieri... pt cei care au avut un trecut distrus au cumva o teama de viitor, nu cred ca trebuie sa le zicem ca nu e bine asa si ca e bine altfel, trebuiesc ajutati de noi care credem ca am avut un trecut mai bun.. o chestie ce mi-a placut la ce ai zis mai sus era ca multumirea te face sa pasesti altfel in viata in ciuda rezultatului a ceea ce esti acum.. optimismul te face sa mergi in sens opus a ceea ce ai numit ieri ¨un trecut dezastruos¨... inca o chestie ce mi-a mai placut, a fost ca noi alegem astazi ce vom fi maine.. ¨ieri a fost un ecou, astazi putem fi vocea care face ecoul de maine¨ ... multumesc pt tema.. aprecierile mele!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. e foarte complexa aceasta tema :) este adevarat :) nu am spus ca e usor de tratat , in nici un caz sunt constient, pe baza acestor ideei am pornit discutia cu un grup de tineri :) in cadrul discutiei s-au luat in considerare multe alte lucruri care ar mai trebui adaugate :) si legat de mesaj :) crestinii care privesc in trecut ar trebui sa o faca doar pentru a gasi motive de lauda si multumire , chiar daca tracutul nu pare sa fie stralucit :)

    multumesc de aprecieri si multumesc de ceea ce ai adaugat la discutie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Trecutul meu poate fi dreptarul dupa care traiesc prezentul si croiesc viitorul!

    De multe ori ne trezim ca pur si simplu traim.

    Nu prea facem nimic deci doar traim. Cred ca e important sa traim prezentul ca un copil,care pur si simplu se joaca nu se gandeste ce s-a jucat ieri sau ce o sa se joace maine!
    Important e sa te joci!

    Bro faci o treaba buna ! Baga mare :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Trecutul meu poate fi dreptarul dupa care traiesc prezentul si croiesc viitorul! :) asta mi a placut mult ! multumesc :)

    RăspundețiȘtergere